Het beplantingsplan

 

Planten in je tuin

Je hebt je tuin vormgegeven met bijvoorbeeld een gazon, terras en een pad naar je nieuwe of huidige overkapping. Maar dan komt in onze ogen het belangrijkste onderdeel van de tuin; het maken van een goed en doordacht beplantingsplan. Want als je ons een beetje kent dan weet je dat ons motto is: planten maken je tuin!

Hoe maak ik dan een goed en doordacht beplantingsplan?

Voordat je gaat beginnen met het maken van een beplantingsplan ga je jezelf een aantal vragen stellen als: welke kleuren wil ik wel en welke kleuren wil ik niet in de tuin? Wil ik tijd investeren in het onderhouden van de tuin of heb ik hier geen zin en tijd voor? In welke tijden van het jaar maak ik gebruik van de tuin? En hoe wil ik dat de tuin er in de winter eruit ziet?

In grote lijnen zijn dit de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen voordat je een plan gaat maken.

  1. Stel jezelf vragen wat je wel en wat je niet in je nieuwe tuin wil
  2. Ga eens bij mooie tuinen langs of kom bij ons een kijkje nemen
  3. Doe inspiratie op via het internet

Hoe nu verder?

Je hebt je wensen en eisen op papier gezet en nu kan het echte werk gaan beginnen, het kiezen van de juiste beplanting!

Zorg ervoor dat je een goede verhouding hebt tussen hoge en lage planten. Je moet er voor uitkijken dat je niet alleen maar lage of juist alleen maar hoge planten hebt, zo heb je minder beleving in je tuin en wordt je tuin al snel saai. Door veel variatie te hebben in je tuin krijgt je tuin diepte en kan je tuin groter lijken dan dat hij werkelijk is.

Let op bloeikleuren, gebruik nooit alleen maar planten met dezelfde bloemkleuren. Zorg ervoor dat je een goede kleurverdeling hebt. Je kunt bijvoorbeeld wit, paars en blauw heel mooi combineren met elkaar.

De bloeitijd van de plant is ook zeer belangrijk, zo zorg je ervoor dat je het hele jaar door kleur in je tuin hebt in verschillende delen van de tuin. Dit maakt je tuin spannend en leuk en je gaat heel anders tegen je tuin aankijken dan dat je misschien eerder deed.

Let op wintergroene planten! Bij het maken van een beplantingsplan wordt dit vaak vergeten. In de winter is de tuin vaak kaal en rustig, kies er dan voor om wintergroene planten zoals de: Ilex (hulst), Taxus (venijnboom) of bijvoorbeeld de Liriope (leliegras) toe te passen.

Je moet ook naar de standplaats van planten kijken. Als de plant in de zon moet staan dan zoek je een zonnige plek op, zet deze dan ook zeker niet in de schaduw. Ook is de bodem erg belangrijk! Een plant komt het best tot zijn recht als deze onder de perfecte omstandigheden kan  groeien en bloeien.

*Zorg voor een mooie combinatie van vaste planten, siergrassen, struiken en bomen*

Nieuwsgierig naar een beplantingsplan die wij hebben gemaakt of je hebt hulp nodig bij het maken van een goed en doordacht beplantingsplan? Neem dan contact met ons op en je kunt snel genieten van je mooie tuin!

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *