Sproei tuin

Hoe sproei ik mijn tuin?

Tuin sproeien

Hoe sproei ik mijn tuin?

De droogte in Nederland is op dit moment al enkele weken of zelfs al meerdere maanden flink toegeslagen. Bermen zijn dor en lijken wel op bermen in Zuid-Europa, planten die niet optimaal groeien of zelfs helemaal verdrogen, bomen en struiken die al blad laten vallen of een gazon die er niet groen uit ziet maar geel/bruin.

Hoe voorkom ik dat mijn tuin niet zo dor wordt?

Het goed onderhouden van je tuin is zeer belangrijk en sproeien is in deze periode erg belangrijk. Door vanaf de het begin van de droogte al te zijn begonnen met sproeien heb je al 1 ding goed gedaan: voorkomen in plaats van genezen.

Is je tuin dor en geel? Dan duurt het een poosje voordat je gazon en de planten het weer goed gaan doen. Je bent dus zeker niet te laat maar het gaat meer tijd en energie kosten om je doel te bereiken.

Stappenplan voor het sproeien van de tuin

  1.  Gebruik als het kan water uit een bron (grondwater)
  2.  Je wacht minimaal 1 uur voordat je de sproeier verzet naar een ander stuk van de tuin
  3.  Gebruik een zachte straal zodat je planten heel blijven en rechtop blijven staan
  4.  Sproei bij voorkeur in de ochtend of in de avond (overdag verdampt het water en is er kans op verbranding van planten/gras)
  5.  Elk deel van de tuin heeft 2 keer per week een goede sproeibeurt nodig

Gras sproeien

Te vaak sproeien

Bij te vaak sproeien van de tuin verwen je de planten of je gazon. Hierdoor zorg je ervoor dat de wortels oppervlakkig blijven en de plant dus alleen oppervlakkig zijn vocht kan weghalen. Door langdurig en niet te vaak te gaan sproeien zorg je ervoor dat de plant gaat zoeken naar vocht en dus wortels dieper in de grond gaat maken.

Zo zorg je ervoor dat de plant zijn vocht ook beter uit de grond kan halen en dus minder vocht van ‘boven’ nodig zal hebben in de toekomst.

Voor meer nieuws:  https://jrtuinadvies.nl/nieuws/

Succes met het sproeien van je tuin!

 

 

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *