Tuin winterklaar maken

Tuin winterklaar maken!

Het is weer zover! binnenkort ga je de tuin winterklaar maken. Maar hoe doe je dit nou en wat snoei ik wel en wat snoei ik nou niet? Met onze hulp helpen we je om de tuin winterklaar maken! Voor vele mensen een vervelend klusje omdat het weer minder is, het is een ‘rotzooi’ en omdat (helaas) veel mensen tuinieren niet zien zitten. 

Gazon winterklaar maken

Het gazon winterklaar maken is een deel van de tuin winterklaar maken. Want natuurlijk wil je ook dat je gazon er in de winter nog zo verzorgt en gezond mogelijk er uit ziet. Maar hoe doe je dit nou en wat is belangrijk bij een mooi winter gazon?

Zorg er allereerst voor dat je de bemesting in orde hebt. Om ook in de winter een gezond en stevig gazon te hebben ga je 3x per jaar bemesten namelijk: in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. In het voorjaar en in de zomer kun je een meststof gebruiken die zich voornamelijk concentreert op de groei van het gras. In het najaar strooi je een meststof die zich juist concentreert op de wortels en het afharden (in rust brengen). 

Na het bemesten zorg je ervoor dat je kalk gaat strooien in de winter (december). Dit zorgt voor structuur verbetering van de bodem en het neutraliseren van de pH-waarde in de bodem. Ook zorgt kalk voor een betere opname van de meststoffen die je strooit het jaar erop.

Blijft er water staan op je gazon? Boor dan een aantal gaten met een grond boor en vul de gaten met grind en wit (geel) zand. Verder kun je gaten prikken met een greep of een beluchtingsmachine. Hierdoor zorg je ervoor dat er lucht in de bodem komt maar ook dat het overtollige water goed afgevoerd kan worden. 

Bladvrij maken gazon

Door je tuin winterklaar maken en dus automatisch ook het gazon zorg je ervoor dat je het gazon bladvrij hebt. Waarom? Doordat er blad op je gazon ligt krijgt het gras geen licht en zuurstof meer. Hierdoor zal het gras bruin/geel kleuren en waarschijnlijk ook dood gaan. Zorg er dus voor dat je (afhankelijk van het aantal bomen in de buurt) je gazon elke week bladvrij maakt. Heb je veel bomen rond je woning, dan adviseren wij om dit zelfs 2 keer per week te doen. Het bladvrij maken van je gazon kan prima door middel van een bladhark, hooihark of bladblazer.  

Het blad wat je van het gazon haalt kun je natuurlijk weer gebruiken om te composteren of door onder bijvoorbeeld een aantal struiken te verwerken. Doe dit niet met eikenblad want dit gaat verzuren!

Plantvakken winterklaar maken

Ook moet je de plantvakken winterklaar maken maar hoe doe je dit? 

Net zoals op het gazon zal er ook in de plantvakken blad vallen. Maar anders dan het gazon hoeven de plantvakken niet helemaal bladvrij te zijn. Maar zorg ervoor dat de laag niet te dik wordt zodat planten geen zuurstof meer krijgen. Ons advies hierin is door meerdere malen redelijk secuur het blad te verwijderen en pas het laatste blad wat valt te laten liggen. Zo heb je een mooi dun laagje blad wat in de winter verteerd en wat onkruid tegen gaat. Zo voedt je de bodem maar houd je onkruid tegen. 

Welke plant snoei ik voor de winter?

Er zijn talloze vaste planten, siergrassen, struiken en bomen die gesnoeid moeten worden. Maar welke plant snoei ik voor de winter? 

De soorten die in het voorjaar bloeien zijn de soorten die absoluut NIET gesnoeid moeten worden bij je winterbeurt. De reden hiervan is; de knoppen van de voorjaarsbloeiers zitten al in de plant. Door het snoeien ga je die verwijderen en zorg je ervoor dat de plant minder bloeit.  Voorjaarsbloeiers zijn o.a. toverhazelaar (hamamelis), Rhododendron en sneeuwbal (Viburnum), deze planten snoei je dus na de bloei!

Wat je wel mag snoeien zijn uitgebloeide struiken en vaste planten. De struiken die in het najaar hebben gebloeid en vaste planten die zijn afgestorven mogen gerust gesnoeid worden. De siergrassen laat je staan voor een mooi winter silhouet. Zorg er wel voor dat je vorstgevoelige planten zoals: vlinderstruik (buddleja), Russische salie (Perovskia) en lavendel (Lavandula) pas in het voorjaar snoeit. 

Hulp nodig bij je tuin winterklaar maken?

Heb je hulp nodig bij je tuin winterklaar maken? Dan helpen we je graag. Zo kunnen we even langs komen om advies te geven, helpen met het snoeien en bladruimen of kunt u d.m.v. foto’s advies krijgen. Kijk ook eens bij onze projecten en neem gerust contact met ons op!

Waar kunnen we u mee helpen?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *