Tuinonderhoud

Hebt u professioneel tuinonderhoud nodig? Dan bent u bij JR Tuinadvies en Ontwerp aan het juiste adres! Van het onkruid wieden tot het onderhoud van uw gazon of het onderhouden van uw bomen kunt u bij ons terecht. Tuinonderhoud is 1 van onze specialiteiten en dit maakt uw tuin net even dat stukje netter en correcter als voorheen.

Gazon onderhoud

Hulp nodig bij gazon onderhoud? Dat kan geregeld worden. Welke werkzaamheden kunnen we voor u doen?

 • Maaien, gazon moet in het seizoen wekelijks gemaaid worden om zo een mooie, strakke mat te creëren. 
 • Verticuteren, dit doen we in het voorjaar/najaar om mos te verwijderen, gras te verjongen en om de viltlaag te verwijderen. Hierdoor krijgt je gras weer meer lucht en ruimte om te groeien.
 • Gras kanten steken, een mooie strakke rand is mooi voor het oog maar dit zorgt er ook voor dat de scheiding tussen plantvak en gazon perfect is.
 • Beluchten, een dichtgeslagen grond die moeilijk water doorlaat en waar de wortels van het gras maar moeilijk doorheen komen? Dan is beluchten de oplossing.
 • Bemesten,  uw gazon moet 3 keer per jaar goed bemest worden met een organische meststof. In de winterperiode strooi je kalk om de pH-waarde te neutraliseren.
 • Onkruid beheer in gazon, ook kan het voorkomen dat er onkruid tussen het gras groeit. Door dit goed bij te houden heb je altijd een optimale grasmat.
Verticuteren gazon tuinonderhoud
Verticuteren in het voorjaar
Vast tuinonderhoud te Mariënberg
Resultaat (foto genomen in september)

Voorjaarsbeurt / zomerbeurt / najaarsbeurt

Bij een voorjaarsbeurt of een najaarsbeurt worden alle vaste planten en sierheesters gesnoeid die op dat moment gesnoeid kunnen worden. Zo kan alles weer fris uitlopen en zorg je voor optimale bloei in het groeiseizoen. Welke tuinonderhoud werkzaamheden komen voor bij een voorjaarsbeurt en/of een najaarsbeurt

 • Snoeien vaste planten, vaste planten zijn planten die elk jaar terug komen (geen struik- of boomvormers). Deze planten moeten elk jaar flink terug gesnoeid worden om optimale bloei te creëren. In de zomer snoei je uitgebloeide planten terug om een tweede bloei te creëren.
 • Snoeien sierheesters, veel struiken zoals Hortensia’s moeten elk jaar gesnoeid worden. Je hebt soorten die jaarlijks rigoureus gesnoeid moeten worden maar ook soorten die perfecte snoei wensen om zo optimale bloei en verjonging te krijgen.
 • Bemesten d.m.v. organische bemesting, om de beplanting weer goed te pushen om te gaan groeien en bemesting te gebruiken die goed zijn voor de wortelgroei zorg je ervoor dat je de planten gezond en sterk houd.
 • Bodemverbetering d.m.v. compost/tuinturf om de bodem goed gezond en voedselrijk te houden dien je de bodem goed op peil te houden. Zo kun je jaarlijks een beetje compost/tuinturf tussen de planten strooien. Compost strooi je tussen planten die niet van een zure grond houden, tuinturf strooi je tussen zuur minnende planten.
 • Onkruidbeheer, om planten optimaal te laten groeien moet het onkruid goed bijgehouden worden. Zo worden planten niet verdrukt en zorg je voor een mooie frisse tuin.
Voorjaarsbeurt te Mariënberg tuinonderhoud
Voorjaarsbeurt, vaste planten + sierheesters snoeien, onkruid beheer + bemesting
tuinonderhoud
Resultaat, hortensia's bloeien lang door, vaste planten zijn bezig met hun 2e bloei

Heg snoeien

Een heg is samen met het gazon 1 van de belangrijkste elementen in je tuin. Heb je de heg niet passend bij je tuin, dan valt eigenlijk het hele idee van je tuin in duigen. Afhankelijk van het soort heg wat je hebt proberen we 2 keer per jaar de hagen te snoeien om zo een strak resultaat te behalen en te behouden. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen?

 • Het snoeien van fijne hegsoorten, hier vallen bijvoorbeeld de buxus, taxus en de liguster onder.  Deze soorten proberen we minimaal 2 keer te snoeien, de eerste keer proberen we voor de zomer te doen. De tweede snoeibeurt zal in september zijn, zo kan hij nog iets uitlopen voor de winter maar dan heb je de heg wel mooi strak in de wintermaanden.
 • Het snoeien van ruige hegsoorten, hier vallen bijvoorbeeld de beuk, hulst en laurier onder. Deze soorten dienen elk jaar minimaal 1x flink terug gesnoeid te worden omdat deze soorten snel en extreem kunnen uitlopen. Wil je het gehele jaar door een mooie strakke heg dan raden we aan om minimaal 2 keer te gaan snoeien. 
Oud - Bergentheim Tuinonderhoud 2
Snoeien van een laurierhaag
Heg snoeien Hardenberg
Snoeien van een taxushaag

Onkruidbeheer

Ook kun je er voor kiezen om het onkruidbeheer door ons te laten doen. Om de plant zo goed mogelijk te laten groeien heeft hij licht en ruimte nodig, met veel onkruid belemmer je de plant dus. Met het juiste beheer wordt onkruid weggehaald en ook bijgehouden. Waarmee kunnen we u helpen?

 • Onkruid in plantvakken, om de plantvakken mooi te houden en strak laten ogen is onkruid beheer nodig. In elke tuin is onkruidbeheer anders dus zal er eerst naar uw tuin bekeken moeten worden. Zo hoort er in een strakke tuin geen onkruid maar in een natuurlijke tuin mag er gerust een onkruidje tussen de planten staan. 
 • Onkruid in straatwerk, een nette tuin heeft ook de kenmerk dat het straatwerk er verzorgt uit ziet. Zo kunnen we het straatwerk bestrijden tegen groene aanslag maar ook in de voegen kunnen we het onkruid bestrijden. Dit kan op meerdere manieren zoals voor kleine stukken plukkend bij te houden en bij elke beurt de voegen flink uit te vegen/blazen. Voor grotere stukken gaan we borstelen. Deze handelingen kosten meer tijd dan met Round Up spuiten, maar dat mogen bedrijven niet meer. 

Ander onderhoud nodig voor uw tuin?

Hebt u ander tuinonderhoud nodig voor uw tuin? Dan komen we graag eens langs om een de wensen en eisen eens rustig te bespreken en een plan van aanpak te maken. 

Neem contact met ons op

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

JR Tuinadvies en ontwerp

Bergentheim
Mariënberg

Website: jrtuinadvies.nl
E-mail: info@jrtuinadvies.nl
telefoon: Hendrie 06-24201093
Rick 06-36529158

JR Tuinadvies en Tuinontwerp