Waarom kalk strooien belangrijk is?

Waarom kalk strooien belangrijk is

Kalk, iedereen kent het wel maar er zijn maar weinig mensen die weten waar het echt goed voor is. Behalve dat veel mensen denken dat het alleen tegen mos is. In deze blog ga je lezen waar kalk goed voor is en welke hoeveelheden je moet strooien per vierkante meter.

Oorzaken mos

Zoals eerder gezegd kan kalk tegen mos werken. Maar zit er al mos in je gazon dan zul je dit met kalk strooien niet uit je gazon krijgen. Dit komt omdat kalk geen bestrijdingsmiddel is maar een bodemverbeteraar. Je moet eerst het mos verwijderen en dan kun je de grond verbeteren door kalk te strooien. Andere oorzaken van mos kunnen zijn dat de grond te zuur is (pH waarde te laag), teveel schaduw op het gras zit of dat je te laag het gras maait.

*Het strooien van kalk doe je in de wintermaanden: november tot en met februari*

Wat te doen?

Als je kalk gaat strooien zorg je ervoor dat je de pH waarde (zuurgraad) in de grond verhoogd. Zoals eerder gezegd mos houd niet van een hoge pH waarde. Nu krijgt het mos minder de kans om zich te ontwikkelen en zorg je ervoor dat je gras sterker wordt in vergelijking met het mos.

Wat doet kalk nou eigenlijk?

  1. Kalk zorgt ervoor dat de pH waarde (zuurgraad) in de bodem verhoogd wordt.
  2. Door de pH waarde te verhogen zorg je ervoor dat voedingsstoffen beter opgenomen worden in de bodem. Doordat de voedingsstoffen worden opgenomen zorg je ervoor dat de plant of je gras gezonder en dus sterker bestand is tegen ziektes.
  3. Het verbeterd de bodemstructuur. Hierdoor zorg je ervoor dat bodemleven geactiveerd wordt die plantenresten en je bemesting het gehele jaar omzet Kalk strooien JR Tuinadvies en Ontwerp naar voedsel voor je plant.

Wat is de ideale pH waarde en hoe weet ik wat de pH waarde is?

pH waardes worden aangegeven van 1 tot en met 14, de ideale pH waarde van een gazon is 6. Voor planten is elke aanbevolen pH waarde verschillend. Door speciale meters te gebruiken kunnen wij bij jou de bodem meten. Zo kunnen we precies een advies leveren zodat bij jou het gras en de planten goed kunnen groeien en jij kosten zult besparen in het onderhouden van je tuin.

*Bij de gemiddelde tuin wordt 1 kilo kalk per 10 vierkante meter geadviseerd*

Bestel hier de kalk die je nodig bent of neem contact met ons op voor een adviesplan!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *